
سلام و درود خدمت همراهان گرامی شرکت جهان بایگان
با شما هستیم با سلسله مقالات عمومی شرکت جهان بایگان
امروز میخواهیم درباره چوب و انواع آن و نحوه استفاده از چوب درتولید سیستم قفسه ریلی صحبت کنیم، با ما همراه باشید.
چوب چیست؟
از نظر گیاهشناسی، بخش جامد و سخت زیر پوست ساقه درخت یا دیگر گیاهان چوبی است که به شکل بافت آوندی زیر پوست ساقه آن ها وجود دارد.
- بافت یا مجرا های چوبی: در این بخش مجرا ها شیره خام، آب و نمک های معدنی محلول را از ریشه به برگ ها و غنچه های بالایی می رساند.
- آوند آبکشی یا مجراهای لیبر: غذای آماده برای برگ ها (یا همان شیره تولید شده) به شکل محلول از طریق این مجرا ها، برای تغذیه بقیه گیاه به گردش در می آید.

- چوب محکم است اما میتوان به سادگی آن را برید.
- به راحتی میتوان چوب را به اشکال مختلف درآورد.
- بخش عمده چوب از تنه درختان به دست می آید.
- از قدیمی ترین و ابتدایی ترین مصالح موجود در طبیعت است که تاکنون تمام نشده و در طول تاریخ انسان همیشه از آن بهره برده است.
- تجدید پذیر است.
- از بهترین مصالح برای ساخت خانه در مناطق زلزله خیز است.
- متنوع است.
- تقریباً در تمامی صنایع مانند: کشتی سازی، هواپیما سازی، کاغذ سازی، ابریشم و چرم مصنوعی، ساخت ابزار موسیقی و … کاربرد دارد.
- از زیبا ترین و بهترین مصالح در طراحی های داخلی و خارجی است.
- قطعات ساخته شده به راحتی با یکدیگر چفت می شوند. مانند میخ، پیچ، چسب، انواع اتصالات چوبی همچون کام و زبانه و …
انداختن درخت:
در زمان های دور، انسان ها از اره های دستی برای بریدن و انداختن درختان استفاده می کردند که بسیار سخت و زمان بر بود؛ به این صورت که چوب های گرد به وسیله اره دو سر بلند که طول آن در حدود ۱.۵ متر و تیغه آن در ناحیه دسته ۱۰ و در وسط ۱۵ سانتی متر بود به وسیله دو کارگر بریده میشد. اما امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی و با انقلاب صنعتی، از ماشین ها و اره های برقی برای انداختن درختان استفاده می شود. در عرض چند ثانیه با استفاده از ماشین های مخصوص درختان را می اندازند و پوست آن را می کنند. عمل برش توسط اره های برقی دستی و اره های دستگاهی انجام می گردد و معمولاً برش هر ردیف به ضخامت های دلخواه برای کارهای نجاری تهیه میشود. اگر الوار به وسیله برش های شعاعی از گرد بینه تهیه شود از جهت مقاومت و همگن بودن اصولی تر خواهد بود. الوار از چوب های نرم یا از چوب های مقاوم با مقطع مربع یا ابعاد متغیر ۴۰*۴۰ سانتی متر و یا کمتر یا بیشتر نسبت به قطر درخت، از کناره های گرد بینه برش داده شده و بعداً الوار غوله به وجود میآید.
در بعضی از کشور ها تنه های درختان را به نزدیک ترین رودخانه می اندازند و به کمک جریان آب به کارگاه چوب بری می رسانند. اما بخش عمده الوار با کامیون های مخصوص یا با قطار حمل میشود.
خواص چوب:
بی شک خواص چوب بسیار زیاد است و بر هیچکس پوشیده نیست اما هر عنصری یک سری خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و مکانیکی دارد که آن عنصر را شرح می دهد. در ادامه به بررسی این خصوصیت های می پردازیم.
- وزن مخصوص چوب: با توجه به مقدار خلل و فرج و میزان رطوبت همراه چوب، وزن مخصوص چوب مشخص می گرددکه معمولاً در رطوبت ۱۵ درصد محاسبه می شود. چوب سنگین تر معمولاً مقاوم تر است و بار بیشتری را تحمل می کند.
- رطوبت چوب: به مقدار آبی که در واحد وزن چوب وجود دارد رطوبت چوب می گویند. رطوبت چوب بر روی خواص فیزیکی چوب بسیار تاثیر گذار است.
- هدایت حرارتی چوب: چوب به دلیل وجود الیاف های داخلی، قابلیت هدایت حرارتی کمی دارد به همین دلیل برای ساخت عایق های حرارتی بسیار مناسب است.
- تغییر ابعاد بر اثر حرارت: حرارت زیاد معمولا حجم چوب را افزایش می دهد و مقدار رطوبت را کاهش می دهد و باعث کاهش جرم حجمی میشود. ضریب انبساط حرارتی چوب در جهت طولی حدود ۱۸ درصد جهت شعاعی و مماسی است.
- گرمای ویژه ی چوب: گرمای ویژه ی چوب بسیار زیاد است و هنگامیکه در کنار هدایت حرارتی ناچیز آن قرار می گیرد باعث به وجود آمدن ویژگی های مناسب و مطلوبی در چوب می شود. مثلاً: سطوح چوبی در برابر تابش خورشید، بر خلاف فلزات سوزاننده نیست و در محیط های بسیار سرد نیز یخ نمی زند.
- جذب و تخفیف صدا: چوب های سبک، صداها را بهتر جذب می کنند و در خود نگه می دارند. هر چه سطح چوب نا منظم تر و مرطوب تر باشد، خاصیت عایق بودن آن در برابر صدا بیشتر است و عایق صوتی خوبی می باشد. این از خواص چوب است.
خواص مکانیکی چوب:
- سختی چوب: سختی چوب در کیفیت کار با آن و نیز مصارفی نظیر پارکت که پیوسته تحت تأثیر سایش هستند مهم است. چوب های نرم بیشتر مصرف درود گری دارند.
- تاب فشاری: چوب به خاطر ساختمان ناهمگن در جهات و اندازه های مختلف، تاب فشاری متفاوتی دارد. چوب در جهت الیاف تاب فشاری زیادی دارد ولی بر اثر وارد کردن نیروی زیاد تغییر شکل می دهد.
- مقاومت خمشی: چوب تحت تأثیر خمش به طور محسوسی تغییر شکل میدهد اما اگر نیروی وارد شده بیش از تاب خمشی باشد باعث از هم گسیختگی الیاف چوب میشود و در نتیجه چوب می شکند.
- تاب ضربهای: چوب مرطوب انعطاف پذیر تر است به همین دلیل مقاومت آن در برابر ضربه بیشتر است. به طور کلی هرچه چوب متخلخل تر باشد، تاب ضربهای آن کمتر است.
- دوام چوب: چوب جسم بادوامی نیست و به وسیله حشرات و قارچ ها فرسوده میشود. البته چوب های متراکم تر، مقاوم تر اند و میتوان با روش هایی تراکم چوب را افزایش داد تا دوام آن را بالا برد.
خواص شیمیایی چوب:
- اثر هوا،lکسیژن و آب: هوای خشک در دمای عادی بر روی سلولز اثر نمی کند. مواد اکسید کننده نیز در صورت رقیق بودن بر روی سلولز تاثیری ندارند اما اگر غلیظ باشند مولکول سلولز را تحت تأثیر شیمیایی قرار می دهند.
- اثر حرارت: سلولز در دماى ۱۵۰ درجه سانتی گراد تغییر رنگ داده و در ۳۰۰ درجه سانتی گراد تجزیه می شود و به خاکستر تبدیل می شود.
- اثر اسیدها: اسید های معدنی و آلی در صورتی که غلیظ باشند بر سلولز تاثیر گذارند.
- اثر قلیاها: قلیاها در حالت رقیق بر روی سلولز تاثیری ندارند ولی اگر غلیظ باشند بر سلولز اثر می کند و از این طریق مواد مختلفی به دست می آید که در صنایع تهیه ابریشم مصنوعی کاربرد دارند.
تاریخچه استفاده از چوب در ایران:
در کاوش های باستانی توسط باستان شناسان که بر روی تپه چراغعلی انجام شده است، مجسمه چوبی گاو و گاو آهنی ای به دست آمده که حکایت از تغییر مسیر چوب سازی هزاره دوم و اول قبل از میلاد است. مسلماً در آن زمان چوب نقش مهمی در این سرزمین داشته است. داریوش در فرمان بنیاد شهر شوش میگوید: «تخته و چوب یکا از گاندرا و کرمانیا آورده شد». واژه “یکا” در زبان فارسی همان درخت جگ است که چوبی قهوه ای رنگ و سخت دارد. از این نقش برجسته قصر آپادانا در دوره هخامنشی آشکار می شود که چوب را برای استفاده های کاربردی و تزئینی در دوران مادها نیز به کار گرفته اند. در قسمتی از این نقش برجسته یک درباری ماد در حال حمل یک صندلی چوبی است که مربوط به سده پنجم پیش از میلاد است.
کاربرد های چوب در گذشته و امروز:
- به عنوان تیرها جهت کلاف بندی های مقاوم
- قوس های پاتوپا
- طاق ها
- کلاف بندی
- در تیغه های خشخاشی گنبدها که کارایی شناژ کلافکننده را دارد
- در ساختمان های شهری و روستایی به عنوان تیر های پوشش و ستون های باربر
- از تیرهای یکنواخت با قطر بین ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر برای اسکلت و کلاف بندی تله بست ها برای دیوارسازی ها
- از تیرهای بلند و قطور برای تیرهای تلگراف و تلفن بین راهها و انتقال نیرو
- از چوب های مقاوم و سخت به نام تیرهای تونلی در ارتفاع ۱٫۵ تا ۳ متر و به قطر ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر جهت شمع بندی در تونل های معدن زغال سنگ
-
صنایع چاپ
- ارابه سازی
- مبل سازی
- نجاری
- قالب کفاشی
- کلاف و قاب سازی ماشین
- واگن سازی قطار
- ظروف
- مجسمه سازی
- و بسیاری از صنایع دیگر خصوصاً در صنعت مادر قالب سازی مصرف فراوان دارد.
امروزه فرآورده های بسیاری مانند انواع فیبرهای فشرده، فرمیکاهای الوان استخوانی، نئوپان و تخته های نسوز و تخته های سه لایی و پنج لایی ها و بسیاری دیگر در سیستم های ماشینی تهیه و در کارهای ساختمانی و درودگری و سایر صنایع مصرف می گردد.
استفاده از چوب درتولید سیستم قفسه ریلی:
امروزه از چوب در تولید سیستم های بایگانی ریلی استفاده می شود. در پی زیبا سازی سیستم های تولیدی و هماهنگی آن ها با دکوراسیون داخلی ادارات، شرکت جهان بایگان از تلفیق ورق های چوبی با سیستم بایگانی ریلی و استفاده از آن ها در نمای سیستم استفاده کرد. بدین منظور نمای قفسه بایگانی ریلی پس از تولید با یک لایه نازک از ورق ام دی اف به انتخاب مشتری، در طرح و رنگ دلخواه مشتری، پوشیده می شود تا سیستم نمای چوبی داشته و زیبا تر باشد همچنین با دکوراسیون فضای داخلی شما هماهنگ باشد.
سیستم بایگانی ریلی ام دی اف یا قفسه متحرک کتابخانه، دقیقاً مطابق نوع فلزی آن تولید می شود و همان استحکام را داراست. در واقع همان سیستم است فقط در نهایت یک ورق ام دی اف به جهت زیبایی و به انتخاب مشتری نمای سیستم را پوشش می دهد.
آری. خواص چوب بسیار زیاد است و استفاده از چوب در دنیای امروز بسیار مشهود است و تقریباً در تمامی صنایع از این عنصر طبیعی، زیبا و پر خاصیت استفاده می شود و بسیار بسیار با ارزش است. بیایید در حفظ درختان و جنگل ها و در نتیجه در حفظ این سرمایه کمیاب کوشا باشیم.
با تشکر
- شرکت جهان بایگان تولید کننده برتر در ساخت قفسه های متحرک